29 Kasım 2010 Pazartesi

İnönü Stadı'nda bahardan kalma bir gün

Maçın başlamasına 1 saat kala Malatya İnönü Stadı’nın önündeydim. Çevrede ‘maç havası’ adına en küçük bir belirti yoktu. Ne bir köfte kokusu ne polis… O kadar ki maç bileti satacak gişeler bile açılmamıştı henüz. Acaba yanlış mı geldim diye düşünürken stada giren polis arabalarını görünce rahatladım. Çevrede iki tur atıp zaman geçireyim derken tıka basa dolu bir İddaa bayii gördüm. İçerdeki yaş ‘ortalaması’ taş çatlasın 15’ti. Bu kadar küçük çocukların oyun oynamasına ne kadar şaştıysam “İnter’de bu hafta Eto’o yok ama fark etmez beş atacak beş” bilmişliklerine de o kadar şaştım (İnter maçı 5-2 kazandı bu arada).

Gişe açılınca biletimi almak için yaklaştığımda fark ettim ki tribün seçeneğiniz yok. Ya 15 TL’ye protokol ya da 3 TL’ye protokol tribünüyle iç içe olan kapalı tribün biletinden almak zorundasınız. Karşı kapalı tribün de iki kale arkası tribün de seyirci yokluğundan kapalı tutuluyor çünkü. Maça gelirken muhabbet ettiğim Malatyalılar, siyasilerin kendi emelleri uğruna kulübe el atıp zamanında birinci lig görmüş kulübün ‘içine ettikleri’ görüşünde hemfikir. Kısa bir tarihçe notu düşelim araya: Şu an 3. lig 1. grupta yer alan Malatyaspor 1966 yılında kuruldu ve 1983 ile 1990 yılları arasında birinci ligde mücadele etti. 1988-89 sezonunda birinci ligi 3. sırada bitiren kulüp bir sene sonra küme düştü ve o günden beri her sezon biraz daha düştü.

Kapalı tribün biletimi alıp maça yarım saat kala stada girdim. Tribünlerde yaklaşık 15 kişi bulunuyordu ki maçın başlama saatiyle bu sayı 200’ü buldu. 18 takımlı grupta 17. sırada bulunan Malatyaspor’un rakibi maçtan önce 5. sırada bulunan Nazilli Belediyespor’du. İlginç bir şekilde maça fırtına gibi başlayan Malatyaspor ilk yarıda golü de bulup soyunma odasına 1-0 önde girse de ikinci yarının hemen başında yediği golle bir puana razı oldu. Maça dair konuşacak taktik teknik bir şey yok ne yazık ki. Bir zamanlar birinci ligin ciddi deplasmanlarından biri olan Malatyaspor’un halı saha futbolcularıyla ligde kalmaya çalışması üzücü ve bir o kadar da tanıdık. Bir çırpıda sayabileceğim en az 10 takım var benzer durumda olan.

Tribünden detaylar maçtan daha ilgi çekiciydi. Her şeyden önce küfür gırla gidiyor ama 300 tane birbirinden habersiz taraftarın organize bir küfürü yok ortada. Ama güzel bir hareket yapanın da gol kaçıranın da hangi takım olursa olsun anası anılıyor mutlaka.

Maça arkadaşlarıyla İddaa bayiinden çıkıp gelen 15 yaş ortalamalı çocuklar da var takım elbiseli 60’lık amcalar da çocuğuyla gelen babalar da…

Ana bacı muhabbeti dışında en çok dillendirilen küfür eşek. Evet, herkes birbirine eşek diyor ama tonlama ve vurgudan bunun “eşek herif”teki masum eşek olmadığı çok belli. Öyle ki eşek lafına maruz kalan, anasına küfür edilmişten daha çok sinirleniyor.

Maça giren küçücük çocukların bozuk paraları girişte polis tarafından “sahaya atılabilir” gerekçesiyle toplanıyor. Polisin özellikle Kürt çocuklarının paralarını topladığı ise gözümden kaçmadı. Örneğin bir sırt çantasıyla giden bendenizin çantasında istendiğinde küçük bir katliam yapmaya yarayacak birçok alet edevat vardı, aramadılar bile. Tek aranmayan ben değilim. Sebebi her ne olursa olsun 3 TL’den bilet satılıyor ve 3 TL’sine kıyıp maça gelen çocukların parası toplanıyor. Bugün şahit olduğum, birçok çocuğa maç 6-7 TL’ye patladı. İçlerinden biri arkadaşına “Ulan eşek, senin yüzünden maça geldim 7 liram gitti. Malatya Park’a gider trene binerdim bu paraya” dedi (Malatya Park İstinye Park’ın bire bir kopyası bir AVM). Düşündüm de ister seyirci çekmek için ister çocuklara spor sevgisi aşılamak için bundan sonra istersen biletleri bedava dağıt, o çocuk o stada gelmez bir daha.

Maç sırasında sarf edilen bir cümleyi mutlaka paylaşmam gerek. Cümleyi sarf eden kişinin espri yapmadığına ve Karadenizli olmadığına yemin ederim. Affınıza sığınarak aynen şöyle: “Hakeeeeem! Şu ezan bi bitsin ananı s.kecem ben senin.”

Son olarak, 1-1 biten maçın ardından taraftarlar 1 puanın hiçbir işine yaramadığı takımını alkışladı. Malatyaspor hâlâ 17. sırada, Nazilli’yi de 1 sıra aşağı çektiler.

Maçtan fotoğraf isteyene

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder