19 Eylül 2009 Cumartesi

Cemaat maçta


Kınalı Ermeni, Büyükada Yahudi, Burgaz Rum, Heybeli de Türk'tür derler. Kombinasyon doğru olmayabilir de böyle bir şey işte. Geçmişten beri Türk nüfusunun en kalabalık olduğu ada Heybeli'dir. Belki de bu yüzden, Heybeli'de yaşayan azınlığın da azınlığı namüslimler bile Türkleşmiş zaman içinde.

Galatasaray maçı için Misak Abi'nin evinde toplandık bir süre önce. Yüzde 95 oranında görme sorunu olan bu Ermeni-Rum kırması (Ermeni baba, Rum anne) abimiz, Galatasaray yenilince Kurtuluş'taki evinin balkonundan katalatiği aşağı atacak derecede hasta bir Galatasaraylıdır. İçinde bulunduğu kırmalık durumundan olsa gerek, Türkçesi Ermenilerin hafif kırık Türkçesinden bile daha bozuktur. Misak Abi'nin Türkçeye en hâkim olduğu konuysa küfürler. Hiçbir zaman Ermenice ya da Rumca küfür etmez. Birgün nedenini sorduğumda, "en iyi, Türkçe küfür ederken deşarj oluyorum" demişti. Oğluyla kavga ettiği bir sırada "askere gidince ananın a.ını göreceksin" dediğini hâlâ unutmam.

Galatasaray'ın maçı bir İsrail takımıylaydı. Maçın henüz beşinci dakikasında yüzde 100 ofsayt olan bir pozisyonun ofsayt olmadığını iddia ederken hakemin annesini kulakları çınlamaya başlamıştı bile.

Görme bozukluğu nedeniyle televizyon ekranına yapışık şekilde maç seyreden Misak Abi bir ara bize döndü ve "çocuklar" dedi. "Bir şu Yahudiler bir de 'bizim' pezevenk Yunanlar... Nefret ediyorum bu adamlardan." Sosyal demokrat üzeri az solcu olan Misak Abi'den, aslında gayet ırkçı olan bu lafları duymak ironikti tabii. Kendisi de hayatının birçok döneminde ırkçılığın bin bir türlüsüyle karşılaşan abimize, ortamdaki arkadaşlardan biri "abi naaptın yaa, sen tam Türk olmuşsun" dedi. Lafı eden arkadaş daha sonra Misak Abi'nin lafını düzeltmek istercesine "evet abi, bu İsrail ve Yunanistan deplasmanları zor olur, seyircisi çok ateşli" gibi bir şey söylemeye çalışsa da Misak Abi çoktan önüne dönüp gol kaçıran Milan Baros'un kulaklarını çınlatmaya başlamıştı bile.

* Dünkü Galatasaray maçını Mardin'deki birliğinde seyreden Sava Sıvataktikis'e özlemle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder