5 Ocak 2011 Çarşamba

Vaat dolu bir uğraş: Lucid Dreaming

Böyle uzun aralar verince blog işine, 'e hadi bugün yazayım' denildiği noktada efsane bir kitlenme yaşanıyor.. Amip gibi bakınıyorsun etrafına.. Omega-3'ün Omega-6'yla yarenliğe doyduğu cevizleri süzüyorsun.. Soyutçuluk yapmıyorum, hakkaten ceviz var masamdaki tabakta ve hakkaten çok faydalı bir gıda ve evet, bazen uzun uzun bakıyorum ona.. Sonra yiyorum ki aşka gelsin beynim. Nöron cümbüşü olsun.. Faydalı besinlere karşı zaafım var. İnanıyorum ki aktarlar kutsal mekanlar. Keten tohumu evrenin tohumu. Ihlamur iffetli bir bakire.

Hiç sağdan soldan dolaşmayacağım, doğrudan akışı veriyorum -  Konum: lucid dreaming. İnsanların bildiklerini sandıkları ama aslında ürpertici biçimde yapayanlış bildikleri bir mevzu. “Abi uzunca emdim.. meme uçlarına üfledim.. göbek deliğine burnumu sürttüm.. benim gibisini hiç tatmamış, öyle ki tam lezbiyen olmak üzereymiş ki erkek potansiyelinin ne olduğunu benimle ilk kez tam olarak anlamış ve tekrar erkekçi olabildiği için şükrediyormuş.. tatminist dedi bana.. gurur duydum.. gördüğüm en sağlam lucid dream’di hacı.. ıslanarak uyandım..” YANLIŞ 1.
“Rüyamda galon galon vişne şerbeti içtim, üst üste tuvalete çıktım durdum, sıvı yüklü bir rüyaydı.. aşkolsun lucid dream..” YANLIŞ 2.
“Bir yerde okudum, lucid dreaming diye bir şey varmış, rüyanda istediğin her şeyi yapabiliyormuşsun, kah seth macfarlene’le canlı para yarışmasına katılıyorsun, kah satürn’de brokoli haşlıyorsun.. david cronenberg’in ilham kaynağı bile olabilirsin.. aklına gelebilecek her şey!” YANLIŞ 3.

                

Bunlar değil bre dostlar.. Lucid dreaming, rüyadayken rüyada olduğunun bilincine varmaktır. (Bir üst aşaması rüyaları kontrol etmek, ama bu baya advanced bir şey.. Farklı teknikleri azimle öğrenmek ve uygulamaya sokmak gerek..) Bu mevzu üzerine çılgınlar gibi araştırmalar, deneyler yapılmış, tadından yenmeyecek teknikler bulunmuştur.. Lucid dreaming’in isim babası Alman psikiyatrist ve yazar Frederic van Eeden.. Bilimsel düzlemde araştırmaları ilk başlatan ise 1980 yılında Stanford University’de psychophysiology Ph.D’si edinmiş olan Stephen LaBerge.. Aynı üniversitede matematik lisans derecesi sahibi bu şahıs, sonrasında psychophysiology alanına süzülüyor ve lucid dreaming üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla tanındıkça tanınıyor.. Kendisi 1987’de The Lucidity Institute’ü kuruyor. Bu enstitü lucid dreaming üzerine araştırmaları teşvik etmekte, ve sıradan vatandaşa lucid dream nasıl görülür konusunda seminerler/kurslar vermekte.. Beyimizin geliştirdiği en önemli teknik MILD tekniği  - 
mnemonic induction of lucid dreams. Bu teknik, lucid dreaming evresine ‘bilinçli/niyetli’ geçişin sağlanması amaçlı, kendisi ve iş arkadaşları üzerinden yaptığı deneylerle bulunmuş bir teknik..


Tekniğin içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgiler ve step-by-step uygulamalar “Lucid dream sana yöneldim” ya da “Rahmetinden sual sormam lucidity” başlıklı aramalarda pekala bulunamaz;  ama belki www.rabbimeruyamdarastladim.org gibi bir site çıkabilir karşınıza, içeriği inandırıcı gelmezse wiki’de laberge sayfasının referanslar kısmından faydalanın. yeterli bilgilerle karşılaşacaksınız.

Bu arada, “waking life” adlı muazzam filmi sonuna kadar izlemiş olanlarınız varsa zaten lucid dreaming konusuna aşinasınız ve üzerine kafa yormuşsunuz ister istemez..

                  
                
Söz veriyorum, bu konuyla ilgili çok çok daha fazla bilgi toplayıp sonrasında üşenmeden, azimle her gece çalışırsam ve akabinde başarırsam bir prolonged lucid dream, yazacağım.

2 yorum:

  1. Aslında bu konuda bizim Sava Sipataktikis'in ciddi birikimi var ama bizim günlükle ilgilenemiyor malesef.

    YanıtlaSil
  2. Hm.. Ben de isterdim ciddi birikim sahibi olmak ama şu an için sadece teorik bilgiye sahibim, uygulayamadım henüz; çünkü büyüsünün kaçmasından korktum uygulamada çuvallama durumunda.. yapamıyorum diye mevzuya gıcık olurum falan neme lazım. Bu bahsettiğin arkadaş başarılı olduysa, pırıl pırıl lucid rüyalar görebildiyse ne mutlu ona.

    YanıtlaSil