15 Kasım 2011 Salı

Bu Senfoni Bitmez

Bir sanayi şirketinin genel müdürü ve aynı zamanda bir kültür vakfınca kurulan senfoni orkestrasının yönetim kurulu başkanı, o ayın konseri olan Schubert'in “Bitmemiş Senfonisi”ne gidemediğinden, yerine şirketin verimlilik uzmanını gönderir. Ertesi hafta verimlilik uzmanından bir teşekkür ve değerlendirme raporu alır.

Sayın Genel Müdürüm,
  • 4 obuacı, konserin önemli bir zaman diliminde boş oturmuşlardır. Bunların sayısı azaltılarak, diğerlerinin konsere daha çok katkısı sağlanmalıdır.
  • 12 kemancı aynı anda, aynı hareketi yapmakta, aynı notaları seslendirmektedir. Burada da personel tasarrufu yapılmasını şiddetle tavsiye ediyorum. 
  • Özellikle 16'lık notaların çalınması oldukça gereksizdir. Çünkü izleyiciler 8'lik notalarla 16'lık notalar arasındaki farkı anında hissedememektedirler. Dolayısıyla 8'lik notalarla eser icra edilmeli, yüksek ücretli keman ustaları yerine stajyerler kullanılarak masraflar düşürülmelidir.
  • Yaylı sazlarla işlenen pasajların, nefesli sazlarla aynen tekrarının yol açtığı gereksiz duplikasyonlar önlenebilir. Böylece iki saatlik konser yirmi dakikaya iner.
Eğer Schubert bütün bunları dikkate almış olsaydı “Bitmemiş Senfoni” bitmiş olurdu.

Saygılarımla

(Üçüncü Bin Yıla Girerken Değişim 97, MESS Yayınları, İstanbul, 1997, s. 222.)

Ben böyle ucube sanat eserlerinin içine tükürürüm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder