3 Ocak 2013 Perşembe

Ne Mutlu Katalanım Diyene!


Zeyno Pekünlü aktarıyor:

“Aylin Kuryel ve Bob Pannebakker'in birlikte başladıkları "Yenişehirmektupçuları" adlı bir sanat kolektifi var. İstanbul ve Amsterdam'da iki proje yaptılar ve daha sonra ben projenin Barcelona ayağında onlara katıldım. Buradaki sergi için kamusal alanda kimi müdahaleler yaptık İstanbul'da ve Barcelon'nin El Prat şehrinde. Temel olarak yaptığımız şey, bir şehre ait fenomeni diğer şehre yerleştirmekti. Örneğin Katalonya'da yaygın olarak çalışan bir dil platformu var. Bu platform Katalancanın yaygın kullanımını desteklemek için sürekli olarak sticker ve poster hazırlıyor. ‘Dolaptan çık Katalanca konuş’, ‘Kendi dilimizde film izlemek istiyoruz’, ‘Kendi dilimizde oyuncak istiyoruz’, ‘Kendi dilimizde reklam istiyoruz’, ‘Dilini kullan’ gibi sloganları var. Bunu İstanbul'a taşısak ne olur diye düşündük ve platformun etiketlerini aynen alıp üzerindeki Katalanca sloganları Kürtçeye, Ermeniceye ve Ladinoya çevirerek yeniden hazırladık ve İstanbul'da sokaklara yapıştırdık. Elbette buraya ait bir fenomeni oraya koyunca garip bir durum yaratmış oluyorsun, bütün tartışmaların ortasında her şey çözülmüş gibi. Kürtçe reklam istiyoruz demek örneğin.

Daha sonra, Atatürk'ün her yerde görmeye alıştığımız altın kabartma harflerle yazılmış özlü sözlerini Katalancaya çevirip buraya taşımaya karar verdik. Bir ay süresince El Prat şehrinin belediye binasının cephesinde ‘Ne mutlu Katalanım diyene’ yazısı asılı durdu. Sergiyi yaptığımız binaya ‘Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz hatta reis-i cumhur olabilirsiniz; fakat hiçbir zaman sanatkar olamazsınız!’, spor salonuna ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ sözlerini Katalanca olarak altın yaldızlı harflerle yazdık. Tepkiler oldukça ilginçti. Özellikle belediye meydanındaki ‘Ne mutlu Katalanım diyene' sözü milliyetçiliğin her türünün (buradakilerin çoğu Katalan milliyetçiliğinin ofansif bir milliyetçilik olduğu için zararsız olduğunu savunuyor) ne kadar hızla tehlikeli hale gelebileceğini kanıtlar gibiydi. Yazıya pek çok insan sanki yıllardır böyle bir şey bekliyormuş, sanki bir eksik tamamlanmış gibi gülümseyerek ve gururla baktılar. Elbette bu faşist yazıyı kim koydu buraya diye köpürenler de oldu.”

Bawer ÇAKIR
Barselona - BİA Haber Merkezi
05 Aralık 2009, Cumartesi



Bu fotoğraf Google arama motorunda görseller sekmesinde "katalan" sözcüğü yazılıp "ara" komutu verildiğinde çıkan ilk görseldir, herhangi bir iması yoktur. Ancak sanatçının işlerini yaparken kullandığı "mekanik yöntem" denilen metoda uygunluk sergiledi, affola.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder