5 Şubat 2009 Perşembe

Siyasi ulan!


Geçen haftalarda, İspanya'da Sevilla forması giyen Frederic Kanoute, attığı bir golden sonra formasını kaldırdı. Formasının altında 'Filistin' yazıyordu. Sordular Kanoute'ye niye yaptığını. Dedi ki; "Filistin'e desteğim siyasi ya da dini değildi; bir zulme karşıydı".
Birkaç gün önce oynanan Sivasspor - Galatasaray maçından sonra da Sivassporlu futbolcu İbrahim Dağaşan aldı eline bir Filistin bayrağını, gitti sahanın ortasına dikti.
Sonrasını duymuşsunuzdur. İbrahim de Kanoute gibi konuştu: "Yaptığım siyasi değildi, barış içindi" dedi.
Şimdi soruyorum ben bir cahil olarak. Barış için yapıldığı söylenen bir eylem nasıl siyasi olmaz? O eylem siyasi değil de nedir?
Bu korku nedir? Eylemin siyasi olsa ne olur?
Eylemi siyasi olsa ne olur ben yanıt vereyim. Federasyon basar cezayı. 2 maç oynamama ya da bilmek kaç bin TL. Bu cezalar koymaz ama hiçbir futbolcuya. Asıl cezayı halk, basın, kamuoyu verir çünkü. 'Siyasi' sıfatı yemek istemez futbolcuların yüzde 99'u. Siyaset kötü bir şeydir çünkü. Siyaseti meclistekiler yapabilir, konuşabilir sadece. Öğrencinin, devlet memurunun siyaset yapması ne kadar istenmezse sporcunun da siyaset yapması istenmez. Bahane hazırdır: Sporda siyaset olmaz. Nah olmaz! Bal gibi de olur. Spor endüstriyelleşerek 'sadece spor' olmaktan çıkarıldıysa, sporla siyaseti birbirinden ayrı düşünemeyiz artık.
Uzaklara gitmeyelim. Bu ülkenin başbakanının desteklediği aday, şu an Türkiye Futbol Federasyonu'nu yönetiyor. Bir ülkenin başbakanı, federasyon seçimlerindeki bir adayı niye destekler? Ya da o adayı bizzat kendi niye belirler? E hani siyasetle spor bir arada olmazdı?
Eyy futbolcular! Kim ne derse desin; ne yazık ki futbol, sadece futbol değildir artık. Sokakta oynadığın futboldur 'sadece futbol' olan. Ama trilyonların döndüğü bir sektör olmuşsa futbol, o iş futboldan fazlası olmuştur artık.
Neyse, İbrahim'in yaptığı eylem de gayet siyasidir ve sonuna kadar destekleriz. Barış için ya da zulme karşı yapıldığı söylenen her eylem siyasidir. Umarız ki bu eylemler her konuda artar. Sağcı solcu fark etmez, siyaseti mümkün olduğunca 'yeşil sahalarda' görmek istiyorum ben. Siyaseti ceylan derisi koltuklara mahkûm etmeyin. Siyaset, sokaktır, evdir, yeşil sahalardır, tiyatro sahnesidir ve tabii ki dağlardır. Çok daha fazlasıdır, hayatın ta kendisidir siyaset.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder