25 Şubat 2012 Cumartesi

...

Son günlerde İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynanan bazı oyunlara yönelik bir karalama kampanyası başlatıldı. Bundan iki ay önce Yeni Akit gazetesinden Akif Çamlı, Mutfak Söyleşileri oyunu hakkında bir yazı kaleme almıştı. Bu oyunun ahlak dışı olduğunu, kırmızı noktalı filmleri aratmadığını, Türk halkına yakışmayan bir oyun olduğunu söylemişti.  Bu yazı sonrasında birçok yazı yayımlandı oyuna dair. Hemfikir olanlar çoğunluktaydı. Afişinde +16 ibaresi bulunan bu oyun bırakın gençleri yetişkinleri bile rahatsız edecek derecede cinsellik içeriyordu, bu oyunu sahnelemekle büyük bir hata işlemiş olan Şehir Tiyatroları’nın oyunu derhal kaldırması gerekliydi.

Geçen haftalarda yeni bir oyun ele alındı. Günlük Müstehcen Sırlar. Bu oyunu izlemeden sadece isminden yola çıkarak ya da oyunun tanıtımını okuyarak eleştirenler oldu. oyunu ilk olarak ele alan Zaman gazetesi yazarı İskender Pala ‘İBB Şehir Tiyatroları, halkın vergileriyle bu tür oyunlar üretiyorsa tiyatro mu amacından sapmıştır, tiyatrocular mı kaliteli üretimden düşmüştür? ‘ gibi bir soru soruyor ve sanırım pek endişeleniyordu tiyatronun geleceği için.

Fitili iyice ateşleyen Pala’nın ardından Hadi Uluengin bu sefer başka bir oyunla çıktı karşımıza. Onun derdi cinsellik ya da ahlakımızın bozulması değil 60 yıl önce olup bitmiş, unutulmaya yüz tutmuş bir olayın yeniden gündeme getirilmeye çalışılmasıydı. O da derdini söyle anlatıyordu ‘Yurttaş vergileriyle finanse edilen bir belediye kurumu ipliği çoktan pazara çıkmış bir dezenformasyon abidesini bugün hâlâ ‘gerçek’ diye yutturmaya çalışıyor. Pes!’ Rosenbergler olayından ve Rosenbergler Ölmemeli oyunundan bahsediyor Uluengin. Yazı ilerledikçe salyalarını akıtarak daha da çirkinleşen Uluengin tek değil, bir de tabii Engin Ardıç gerçeği var. Oyun sahnelenmezden önce oyunun yönetmenini topa tutan bir yazı yazan Ardıç, sahnelendikten sonra da ‘Hay sizin Rosenberglerinize’ diyerek ondan beklenen performansı sergileyip bizi şaşırtmamıştır.

Şehir Tiyatroları bu oyunların arkasında ne kadar durur bilmiyorum. Hatta gelecek sezon bu bahsedilen oyunlar repertuardan kalkar diye düşünüyorum, üzülerek. 

Önceden Rosenbergler Ölmemeli oyunundan bahsetmiştim size. İzlemenizi önermiştim. Eğer fırsat bulup da gittiyseniz şanslısınız. 

Rosenbergler Ölmemeli, Şehir Tiyatroları’nın resmi açıklamasına göre ‘telif’ nedeniyle programdan kaldırılmıştır. 6 aylık prova sürecinin ardından büyük bir zevkle, istekle, inançla oynanan ve son haftalarda kapalı gişe yapan, dünkü oyunda koltuk kalmayınca sandalyelerin ardından merdivenlerin seyirciyle dolduğu salonda oyun Pazar günü son kez sahnelenilecek. 

Belki şu telif meselesi kötü bir zamanlamayla çıktı ortaya. Ancak şu kadarını söyleyebilirim tahmin edersiniz ki kulislerde konuşulanlar olayın sadece telif olmadığını gösteriyor. 

Dün herkesin gözünde yaş, kalbi sıkışarak ama büyük bir coşkuyla sahnelenen oyun bugün ve yarın son kez Harbiye’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.


Yukarıda bahsettiğim yazıların linkleri:

Mutfak Söyleşileri / Akif Çamlı: http://www.habervakti.com/?page=news_details&id=59577


Rosenbergler Ölmemeli / Hadi Uluengin: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19945546.asp

Rosenbergler Ölmemeli / Engin Ardıç: http://t24.com.tr/haber/rosenbergler-olmemeli-mi/195553



Yazılara cevap:


Rosenbergler Ölmemeli / Orhan Alkaya: http://t24.com.tr/yazi/hadi-ordan-engin-sen-de/4672




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder